Vulcanus

Start Omhoog Mercurius Venus Vulcanus Watergoden

VULCANUS

De smidse van Vulcanus, door Diego Velasquez, olieverf, 1630.

 

Had Vulcanus een tempel?

Ja, zijn tempel stond op het Forum Romanum.

De Griekse tegenhanger Hephaistos had ook een tempel die in Athene staat.

 

Een mythologisch verhaal. ( De namen staan in het Grieks, de Romeinse namen tussen de haakjes.)

Hephaistos (Vulcanus), de Griekse god van vuur en smeedkunst, was een zoon van Zeus (Jupiter) en Hera (Juno). De Romeinen noemden hem Vulcanus en lokaliseerden zijn smidse in de krater van de Etna op Sicilië.

Hephaistos was kreupel, omdat Zeus hem eens, tijdens een ruzie met Hera vanaf de Olympus naar het vulkanische eiland Lemnos in de Aegiësche Zee had gesmeten.

Volgens een andere mythe wilde Hera, vanaf de Olympus haar mismaakte zoontje verdrinken, waarna hij door zeenimfen werd gered. Eenmaal volwassen nam hij wraak door voor zijn moeder een val in de vorm van een gouden troon te maken.

Niemand kon haar daaruit bevrijden en dus mocht Hephaistos naar de Olympus terugkeren. Daar voerde Dionysus (Bacchus) hem dronken, waarna hij bereid was Hera te verlossen.

De mythe van Hephaistos stamde waarschijnlijk af uit Klein-Azië, waar zeer oude ijzermijnen lagen. Hij werd met name vereerd in Carië en Lycië, aan de zuidwestkust. Ook Aphrodite, zijn echtgenote, kwam uit deze regio: wellicht verklaart dit hun verbintenis. Hun huwelijk was al net zo roerig als dat van Zeus en Hera. Zo smeedde Hephaistos eens een net om zijn vrouw en Ares (Mars), met wie zij hem bedroog, in bed te kunnen vangen. Maar de goden lachten hem uit en Poseidon (Neptunus) bracht hem ertoe het paar weer vrij te laten.

Bij de geboorte van Athena (Minerva) uit het hoofd van Zeus, kliefde Hephaistos Zeus’ schedel met een bijl, zodat de volgroeide godin het hoofd kon verlaten. Zeus had voordien Athena’s moeder Metis opgegeten, omdat hij wist dat zij zwanger was van een machtige godheid. Later werd Hephaistos verliefd op Athena, maar zij wees hem af. Zijn zaad viel op Aarde en bracht de slang Erichthonius voort.

 

Jonathan, Nick, Philippe en Siemon 1A

We haalden onze informatie van :

Encyclopedie v/d mythologie, Arthur Cotterell

Griekse en Romeinse mythen en sagen, Merit Roodbeen

We haalden onze afbeeldingen van :

Encyclopedie v/d mythologie, Arthur Cotterell

www.google.be à afbeeldingen à tempel hephaistos

 

 

 

horizontal rule

Voor alle opmerkingen, suggesties, verbeteringen slechts 1 adres.
© Vakwerkgroep Latijn Bim-Sem Mechelen 2002-2005