Tempel van Vesta

Start Omhoog Tempel Castor en Pollux Tempel van Saturnus Tempel van Vesta

Afbeeldingen

1. Wie is Vesta?

 De godin Vesta,de Romeinse beschermgodin en de stad was veilig zolang haar vuur brandde. Ze was ook de godin van de haard. Vesta is een van de oudste en belangrijkste godinnen van Rome.

 

2. De geschiedenis van de tempel.

 

Reconstructietekening van het Forum met onder nr.2 de tempel van Vesta

De tempel is meerdere keren verwoest geweest door brand. Dit kwam door de vlam die er altijd brandde. Het is één keer gerestaureerd geweest, maar momenteel is het een ruïne...
De nog zichtbare resten dateren van de restauratie in 191 n. Chr., door Julia Domna, de vrouw van Septimius Severus

3. De functie van de tempel.

De tempel is gebouwd voor de godin Vesta, de godin van het vuur. Daarom was er een vuur in de tempel gebouwd dat eeuwig moest blijven brandden. Wanneer het vuur uitging zou het veel ongeluk voor de stad betekenen. En de verantwoordelijke maagd zouden worden gegeseld. Eens ze geen maagd meer waren werden ze levend begraven en hun minnaar werd dood gegeseld. In totaal zijn er 10 meisjes dat lot ondergaan.

De tempel van Vesta

 

 

4. Het Feest van Vesta.

Jaarlijks werd op 1 maart, het begin van het Oudromeinse kalenderjaar, het vuur vernieuwd. Het tussentijds uitgaan van het vuur werd beschouwd als een bijzonder onheilspellend voorteken. Herhaaldelijk is de tempel verwoest en weer opgebouwd. In Rome was er een Vestatempel in Lavinium waar de consuls bij hun ambtsaanvaarding offerden.
Het feest der Vestilia werd gevierd in juni, op de eerste dag van het feest werd de penus vestae, het heilige inwendige van de vestatempel dat altijd gesloten was, geopend voor de vrouwen die barrevoets offers naar het heiligdom brachtten. Op de laatste dag werd de tempel gereinigd. in het huiselijk leven was de verering van Vesta zeer nauw verbonden met die van de penaten.
 
 
Liesbeth, Elena en Lisa (2A)
 
Uit volgende boeken haalden we onze inspiratie:
  Capitool Reisgidsen (M&P)
Wereldencyclopedie Van De Mythologie (Flash)
Archeologische Gids Van De Stad Rome (Zuid)

Grote winkler prins ecyclopedie nr. 23
uitgeverij: Elsevier
 
De laatste aanpassing gebeurde op 31/10/2003

Voor alle opmerkingen, suggesties, verbeteringen slechts 1 adres.
© Vakwerkgroep Latijn Bim-Sem Mechelen 2002-2004