HoofdpaginaDe Kelten
 

De Kelten: De Barden

Wat Zijn de Barden?

De DruÔden is in 3 specifieke delen ingedeeld, de barden zijn het eerste opleidingsniveau, maar toch niet lager of minder waardig dan de druÔden. Het Bardendom ontstond in de 9de eeuw en werd het laatst gesignaleerd op het einde van de 17de eeuw. Bard was de gebruikelijke naam voor lyrische zanger en dichter. Ze begeleiden hun gezangen en verzen die ze voordroegen bij veldslagen, huwelijken en geboortes op een soort lier, de ďCruthĒ.

De Barden en hun taken

 
Het ontwikkelen van creatieve krachten en leven in harmonie met de aarde is hun algemene taak, maar ze hebben ook vele andere taken zoals:
*Contact leggen met het verleden en de wereld van de natuur,
*Werken met eigen erfgoed, stambomen, mythologie en verhalen van de stam,
*Werken met de achtvoudige cyclus van de seizoenen,
*Werken met inspiratie; openstellen voor de eigen creativiteit;
*Werken met de krachten van de 4 elementen:
         -Aarde (dat staat voor praktische zin en sensualiteit)
         -Water (dat staat voor ontvankelijkheid en emotionaliteit)
         -Lucht (dat staat voor redeneren)
         -Vuur (dat staat voor intuÔtie en enthousiasme)
*Werken met rituelen, visualisatie en meditatie waardoor de kanalen voor creatieve kracht geopend worden en
*Kalenders vastleggen.

 


 

Het doel hun werk

Het doel van hun werk is het leren beheersen van de krachten der voortbrenging, namelijk het voortbrengen van creatieve werken: muziek, liederen, poŽzie en kunst in al zijn vormen. Barden zijn heel praktisch gericht. Ook al wordt het door sommigen gezien als een religie, maar de ideeŽn en methoden van de barden kunnen gebruikt worden door mensen met alle mogelijke of geen religieuze overtuigingen.
De Barden hebben een heel goed contact met de natuur en de aarde, door onze moderne cultuur zijn wij losgekomen van de natuur en de kans is er dat wij het als mens niet zullen overleven. Wij hebben filosofieŽn, spirituele bewegingen en ideeŽn nodig om terug contact met de natuur te krijgen.

Het symbool van de Barden

 
Het symbool van de barden is de maan -, graan - en natuurgodin; Ze bereide een magisch brouwsel, dat een jaar moest koken en dan 3 kostbare druppels opleveren. Deze zouden aan degene die het dronk wijsheid van het verleden, kennis van het heden en geheimen van de toekomst schenken.

 

De andere 2 groepen

De andere 2 groepen van de druÔden zijn de Ovaten en de DruÔden, zij zijn vooral bezig met wedergeboorte, dood, leer en rechter.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Voor alle opmerkingen, suggesties, verbeteringen slechts 1 adres.
© Vakwerkgroep Latijn Bim-Sem Mechelen 2002-2005