HoofdpaginaDe Kelten
 

De Keltische godsdienst

Inleiding

Het Keltische geloof kent een zeer lange en uitgebreide geschiedenis. Het is een polytheďstische natuurgodsdienst. Deze kan worden beschouwd als één van de oorspronkelijke Europese godsdiensten. We mogen zelfs zeggen dat onze voorvaderen één van de belangrijkste godsdiensten van Europa hadden.
Deze godsdienst werd mondeling overgedragen, dit heeft voor ons als nadeel dat een groot deel van deze religie in de loop der eeuwen verloren is gegaan. Enkele klassieke schrijvers vonden dat dit niet kon gebeuren, dus hebben ze, met de nodige aanpassingen, een mooi beeld gegeven van deze religie.
In dit geloof speelde de geestelijke klasse uit die tijd een belangrijke rol. Deze mensen stonden bekend voor hun wijsheid en hun rechtvaardigheid. Deze klasse werd nog eens in de kijker gezet door Julius Caesar in De Bello Gallico (DBG VI). Vandaag de dag kennen we deze klasse nog steeds onder de naam “Druďden”.

De Druďde

Panoramix, de druďde uit de stripboeken
                                   van Asterix en Obelix
De Druďden hadden vele functies. Hun belangrijkste functie was het religieus leiderschap binnen hun stam. Verder waren ze ook adviseur van de koning, geneesheer, filosoof, rechter, astronoom en samen met de bard ook nog leraar. Met andere woorden, de Druďden vormden een onmisbare schakel binnen de Keltische samenleving. (Dit alles vind je o.a. terug in DBG VI [13] en [14]). Ze hadden ook enkele vrijstellingen, zo moesten ze niet deelnemen aan oorlogen en moesten ze ook geen belastingen betalen.

De godenleer

Zoals in de inleiding al werd gezegd, volgden de Kelten een polytheďstische natuurgodsdienst. Bij de Galliërs waren meer dan 370 godennamen bekend. Hoogstwaarschijnlijk waren er nog veel meer. Dit komt omdat elke stam en elk dorp z’n ‘eigen’ goden had.
Hieronder vind je een aantal godennamen en de uitleg van de reden van aanbidding:
Danu: Danu was de moedergodin. Uit haar ontsprong het water dat de Donau vormde. Dit water
voedde een eikenboom waaruit alle Keltische goden voortkwamen.
Camul (Camulos): Hij is de god van de strijd en de oorlog, en de beschermheer van de soldaten. Hij
was vooral bekend in Gallië en Brittannië.
Carnun (Cernunnos): Cernunnos betekent ‘de Gehoornde’. Carnus is de God van de mannelijkheid en de vruchtbaarheid. Hij is ook de God van het bos en de dieren en wordt geëerd als de beschermheer van het leven en de dood. Hij was en is nog steeds een van de belangrijkste goden uit de Keltische traditie. Hij werd dikwijls afgebeeld met een snor, bakkebaarden en hoornen op zijn hoofd.           
Lugh: Hij was in heel Gallië de belangrijkste God van de Kelten. Lugh is ook bekend als ‘de
stralende’. Hij is de God van het licht en het Keltische zomerfeest Lughnasad is naar hem
vernoemd.
                
Robur: Robur is de God van de Eiken en de beschermheer van de Druďden. Hij was vooral bekend in
Gallië.
Toutates: Hij is de God van het volk en de beschermheer van de Gallo-Keltische Gemeenschap.

Bram Govaerts 4LAT BIM-SEM