HoofdpaginaDe Kelten
 

De Kelten: wapens en wapenuitrustingen

De Kelten hadden verschillende wapens. De basisuitrusting van arm en rijk bestond uit een speer en een schild. Rijkere Kelten hadden ook nog andere wapens.

Projectielen (pila)

 

 

De speer of lans bestond uit een lage houten steel met daarop een speerpunt. Er was een grote verscheidenheid aan speerpunten, er waren er hele grote, sierlijke, met zaagtanden,… In zijn geheel was de speer maximum twee en een halve meter lang.

Het zwaard (gladius)

 

Ook het zwaard was een favoriet wapen van de rijkere klasse. Deze zwaarden werden vooral gebruikt vanaf de La Tène periode. Zwaarden verschilden naargelang de modetrends. Men droeg het zwaard aan de rechterzijde in een schede die aan een riem van metalen ringen of leder hing.

Het schild (scutum)

Het schild werd gemaakt van een stuk hout dat overtrokken werd met leer. Het leer beschermde het schild tegen het splijten en barre weersomstandigheden. Ter versteviging zette men er in het midden vaak ook een ijzeren of bronzen plaat op . Schilden uit de La Tène periode waren meestal 1,1 m hoog en hadden de vorm van een langgerekte ovaal. De handgreep zat horizontaal in het midden, zodat je het schild moest dragen als een koffer. Dit schild was vooral ter verdediging maar je kon er je aanvaller gerust bewusteloos mee slaan.

De helm (galea)

Als hoofdbescherming droegen de Kelten een helm. Vanaf de 4de eeuw v c. waren er al ijzeren helmen in Gallië. Gewoonlijk zaten er aan deze helm wangstukken met scharnieren, een nekbeschermer en op de bovenkant een mooi versierde knop.

De maliënkolder

De welgestelde aristocratie droeg ook een maliënkolder die bestond uit uiterst fijne ringetjes die aan elkaar gesmeed werden. Een hele maliënkolder woog al snel 15 kg. De minder gestelde soldaat had bijna geen bescherming. Er zijn zelfs beschrijvingen dat de Kelten naakt vochten: dit deden ze dan uit praktische overwegingen: wonden werden minder snel geïnfecteerd door vuile kleren.

Voor alle opmerkingen, suggesties, verbeteringen slechts 1 adres.
© Vakwerkgroep Latijn Bim-Sem Mechelen 2002-2005