HoofdpaginaDe Kelten

De Hallstatt cultuur.

De Hallstatt cultuur (750 V.c. - 450 V.c.) is genoemd naar het Oostenrijkse dorpje Hallstatt waar van 1846 tot 1963 tussen de 1000 en de 2000 Keltische graven zijn ontdekt en onderzocht. Dit was dan ook de belangrijkste bron voor de kennis van deze cultuur.
Deze graven bevatten vooral urnen maar ook enkele mummies die zeer goed geconserveerd zijn vanwege de zoute grond. De mensen die er begraven lagen waren dan ook zeer afhankelijk van de zoutmijnen in het nabijgelegen Salzkammergut waar men het zout, dat voor de conservering van vlees onmisbaar was, vergaarde en men dus goed bij verdiende. Ook in deze 3000 jaar oude zoutmijnen vond men prachtige mummies, maar ook kleren, werktuigen enz....
De begraafplaats bestond voor een kwart uit krijgsgraven. Voor de rest waren er vrouwengraven die veel juwelen en dikbuikige vruchtbaarheidsbeeldjes bevatten en graven van rijken die vaak bronzen beeldjes, vazen, vaten, bekers enz. bevatten. Ook werden er veel wapens, spelden, broches en aardewerk gevonden. Dit alles gaf een duidelijker beeld van hoe de Kelten in deze periode leefden.
Rond 600 V.c. werd er vlak bij Hallstatt een andere mijn geopend in Hallein (waarvan het Welse woordje 'hallein' is afgeleid, dat zout betekent), vlakbij het moderne Salzburg (Salz; zout), deze mijn was beter toegankelijk waardoor men daarheen trok en de mijnen in Salzkammergut in verval raatken.
Vanaf de 5e eeuw V.c. bewerkten de Kelten hun graven steeds minder en werden er ook steeds minder grafgeschenken gegeven.
Tenslotte werd Hallstatt in de 4e eeuw V.c. verwoest door een aardverschuiving.
foto's
auteur: Andries Demandt 4Latijn Bim-Sem 2004-2005