HoofdpaginaDe Kelten
 

de Kelten: Dorpen en steden

Algemeen

De Kelten in Europa leefden in gemeenschappen. Elke gemeenschap werd bestuurd door een hoofdman. Deze gemeenschappen bestonden uit kleine groepen mensen. Doordat de stammen niet groot waren en niet nauw samenhingen, konden ze snel integreren met de lokale bevolking. De meeste Kelten waren landbouwer of veehouder.

Dorpen

De dorpen van de Kelten bestonden uit huizen en graanschuren. Een Keltisch dorp was gewoon een opeenhoping van huizen. Een Keltisch dorp bevond zich meestal boven op een heuvel. Het dorp was omgeven met een houten palissade. Deze houten palissade bestond uit een houten paal met bovenaan een punt erop.

Steden

Rond 200 voor Christus begonnen de Kelten met het bouwen van steden. Een Keltische stad was niet dichtbebouwd. De huizen die iets met elkaar te maken hadden stond in een wijk. Zo was er een wijk voor de textiel, de metaalambacht, de leerlooiers, de bronsgieters en de smeden. De huizen van de edelen vormden het centrum van de stad. De grote huizen vormden samen een rechthoek. Om de tien meter stond een huis. De tien meter tussen de huizen werd gebruikt om gewassen op te telen of om dieren op de hoeden. Een Keltische stad was omgeven met een stenen muur. Net achter de muur stonden bomen. Het nut van deze bomen was het tegen houden van rotsblokken tijdens een belegering van de stad.

Huizen

En Keltisch huis was meestal rond van vorm. De muren maakten men van stenen Dit waren zeer stevige muren. Sommige muren waren van takjes en leem. Het materiaal waarvan de muren gemaakt werden was afhankelijk van het materiaal dat ze in die streek vonden. Het dak was meestal van stro of riet. Sommige huizen bevonden zich zelfs gedeeltelijk onder de grond. Deze waren dan meestal verbonden met een ander huis via een gang. Een Keltisch huis is niet te vergelijken met een huis van onze tijd.
 
 
 
 
 
 
 

Voor alle opmerkingen, suggesties, verbeteringen slechts 1 adres.
© Vakwerkgroep Latijn Bim-Sem Mechelen 2002-2005