HoofdpaginaDe Kelten
 

Hedendaagse druïden

Inleiding

De traditie van de Druïden werd door de opkomst van het Christendom een tijdje op de achtergrond beoefend. In 1717 op Primrose Hill in Londen hielden de weinige Druïden die nog overbleven opnieuw hun herfstceremonie. Ooit moet er op de top van die heuvel een steencirkel hebben gestaan. Sinds die herfstdag bloeide de orde langzaam weer op.
Nu voelen mensen zich nog steeds aangesproken door de denkbeelden van deze leer.

Doel van de Orde

Druïden kennen geen strakke organisatievorm of heilig boek. Ieders mening wordt gerespecteerd, maar het respect voor alle leven staat voorop.
Nu meer dan ooit hangt het lot van onze wereld af van ons handelen en onze ideeën. Daarom werkt de orde aan het koesteren en beschermen van de natuur. Ze leren ook dat er geweldige krachten schuilen in de mens en dat het belangrijk is deze krachten te laten ontwaken.

Opleiding tot Druïde

Meer dan 2000 mensen zijn momenteel aan een opleiding tot druïde bezig. Dit kan men doen via een schriftelijk cursus bij de OBOD. Men heeft nog steeds, net als bij de Kelten, drie graden. Namelijk die van Barden, Ovaten en Druïden.
De Bardische graad neemt je mee op een reis door de cyclus van het jaar. Je leert de basis van het Druïdisme en je leert een gevoel van verbondenheid met de natuur kennen.

In de Graad der Ovaten leert men over genezings- en waarzeggingsvaardigheden der Druïden en bestudeert men heilige plaatsen en bomen, dieren en planten. Ze planten ook zelf bomen aan.

In de Graad der Druïden is er in het bijzonder aandacht voor de ontwikkeling en richting van energie.
Er zijn op dit moment ongeveer 35 Druïde groepen in Groot-Brittanië alleen, met nog eens zo'n 300 over de hele wereld.

Onder de druïden van nu bevinden zich artsen, ingenieurs, kunstenaars en andere intellectuelen. Het Druïdisme is niet meer enkel een zaak voor mannen. Vrouwen en mannen delen beiden de wonderen van de natuur.
 
Celtic
Awen Dit is het Awen symbool, ook wel de Drie Stralen genoemd. Het Awen is het belangrijkste symbool in het Druïdisme. Beginnend aan de rechterkant, staat de eerste straal voor de mannelijke kracht in de materiele wereld. De linkerstraal staat voor de vrouwelijke kracht in de materiele wereld. De middelste straal van Awen symboliseert de balans tussen deze twee.

Feesten

Op de wisselingen van de seizoenen vieren druïden dan ook feesten. Daar tussendoor worden nog eens vier vuurfeesten gehouden, waarin aandacht voor natuur, spiritualiteit en creativiteit centraal staan.

Op 21 juni, midzomerdag, komen de Druïden samen in het befaamde Stonehenge. Dan kan je de zon zien opkomen recht boven de Heel stone. Bij het aanbreken van de herfst komen de moderne druïden, net zoals in vroeger eeuwen, bijeen op de Primrose Hill.
 
 

Voor alle opmerkingen, suggesties, verbeteringen slechts 1 adres.
© Vakwerkgroep Latijn Bim-Sem Mechelen 2002-2005