HoofdpaginaDe Kelten
 

Het taalgebruik bij de Kelten

Afkomst van de taal

De taal die de Kelten spraken noemen we het Gaelic of het Celtic. Deze taal stamt rechtstreeks af van de Indo-europese talenstam. De Indo-europese talenstam is de grootste en de rijkste van de wereld. Hij is ongeveer 4500 jaar geleden ontstaan in het gebied tussen de Karpaten in Oost-Europa en de Oeral in Rusland. Nadien verspreidde hij zich naar het westen tot in Ierland.

Afgeleide talen en dialecten

Vermoedelijk werd rond de zesde eeuw voor het laatst Gaelic gesproken, in de Zwitserse bergen. Vanaf dan zijn er alleen nog maar de afgeleide dialecten, zoals: het Welsh, het Iers, het Bretoens,... Deze talen worden ook nu nog gesproken, maar zijn met uitsterven bedreigd. In Bretange bijvoorbeeld zijn er nog maar 300 000 inwoners die hun eigen streekdialect kunnen spreken en verstaan.

Taalkundige erfenissen

De Kelten hebben ons vele taalkundige erfenissen achtergelaten. We vinden nog tal van typisch Keltische woorduitgangen in de namen van dorpen en steden. Dun, den of fort zijn elke van die uitgangen die terug te vinden zijn in namen zoals Londen. De Kelten hebben ook volkeren en rivieren een naam gegeven die wij nu nog steeds gebruiken, denk maar aan Parijs (Parisi) of België (Belgae).

Mondelinge traditie

Om iets meer te weten te komen over de Kelten moeten we vertrouwen op het werk van belangrijke Griekse en Latijnse schrijvers zoals Caesar met zijn boek " De Bello Galico ". De Kelten zelf zijn pas laat begonnen met het opschrijven van verhalen, alles werd eerst mondeling doorverteld.
                                                             INDO EUROPEES


                           GERMANIC                                                                 ITALIC, …



                                                                CELTC



                       GOIDELIC                                                          BRYTHONIC



IRISH                  SCOTTISH       MANX                         WELSH                   BRETON

                                                                                                                CORNISH                         GAULISH

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Voor alle opmerkingen, suggesties, verbeteringen slechts 1 adres.
© Vakwerkgroep Latijn Bim-Sem Mechelen 2002-2005