Ceres

Start Omhoog Castor en Pollux Ceres Diana Jupiter Juno Mars Mercurius Minerva Neptunus Pluto Saturnus Venus Vesta Vulcanus

1. Wie is Ceres?

De ouders en gezinsleden van Ceres: Rheia , de moeder van Ceres, werd verleid door Kronos , de vader van Ceres. Zij bracht roemrijke kinderen ter wereld : Hestia (Vesta), Demeter (Ceres) en Hera (Juno) met haar gouden schoeisel.

Ceres is de vrouw en de zuster van Zeus. Ze is ook nog de moeder van Persephone  (=Proserpina, dochter van Ceres en Zeus).

 

2. Wat is haar bevoegdheid?

 

Ceres functie Oogstgodin, tweede kind van Kronos en Rheia. Wie in haar gunst stond, kreeg goede oogsten .

 

3. Wat zijn haar attributen?

Omdat Ceres de godin van de aarde, van de grond is, heeft ze op haar afbeeldingen gewassen en een haak om de grond mee te harken vast. Ze staat op haar afbeeldingen tegen de wind in. Ceres is belangrijk voor de landbouwers want zij zal hun oogst opleveren.
 

 

4. Wie is haar tegenhanger in de Griekse Mythologie?

De tegenhanger van Ceres in de griekse mythologie is Demeter (let. vertaald: moeder van de aarde)
 

5. Had Ceres een tempel in Rome?

Ceres had in Rome een tempel in de buurt van de Tiber en de Aventijn.  Waarschijnlijk ongeveer op de plaats waar nu de kerk Santa Maria in Cosmedin staat, op het vroeger Forum Boarium.
 

6. Een mythologisch verhaal.

Ceres was ook een vrouw van Zeus. Zeus huwde ook met Ceres of de vruchtbaarheid die hem een bloem van een dochter schonk, Persephone. Haar naam verraadt haar eerbaarheid. Zij brengt ons de witte duif met haar blanke armen als teken van gezonde vruchten die onze moeder Aarde voortbrengt. Zij heeft de bijnaam “Kore” of “het jonge meisje” dat frisheid en sappige groeikracht die de natuur bezit in de lente. Ze werd geschaakt door Hades, de god van de onderwereld en deze huwde haar daarna met de toestemming van Zeus. Persephone staat in voor de seizoenen waar zij tussen Hades en haar moeder Ceres schommelt
 
Nassira, Nele, Ruth (1A)
 
Gebruikte bronnen :
  1.  De grote mythen van de wereld
2. Symboliek van de Griekse mythologie
 
De laatste aanpassing gebeurde op 31/10/2003.

Voor alle opmerkingen, suggesties, verbeteringen slechts 1 adres.
© Vakwerkgroep Latijn Bim-Sem Mechelen 2002-2004