Vulcanus

Start Omhoog Castor en Pollux Ceres Diana Jupiter Juno Mars Mercurius Minerva Neptunus Pluto Saturnus Venus Vesta Vulcanus

1. Wie is Vulcanus?

Vulcanus is de zoon van Jupiter en Juno, echtgenoot van Venus, god van het vuur en edelsmid van de goden. Hij was één van de olympische goden.

 

2. Wat is zijn bevoegdheid?

Beschermde verscheidene ambachten.

 

3. Wat zijn zijn attributen?

Afgebeeld (zelden!) met een als een sterke werkman met een hamer of (meestal!) met een bliksem.

 

4. Wie is zijn tegenhanger in de Griekse mythologie?

Zijn tegenhanger in de Griekse Mythologie is Hephaestos

 

5.Had Vulcanus een tempel in Rome?

Ja, Vulcanal op het forum Romanum
 

6. Een mythologisch verhaal

 
(In het Grieks) Hephaestos, aan wie zijn ouders Aphrodite tot vrouw hadden gegeven, was het tegendeel van Ares. Bij zijn geboorte vond Hera hem zo lelijk dat hij hem van de Olympus wierp. Tot zijn geluk viel hij in zee waar de Nereïde Thetis samen met een dochter van Okeanos  hem liefderijk opnam en negen jaar lang in een grot verzorgde. Daar toonde hij al vroeg zijn gaven: van goud en zilver, van tin en brons smeedde hij de prachtigste voorwerpen die hij uit dankbaarheid aan zijn verzorgsters schonk. Toen Hera eens van Thetis een verrukkelijk mooi sieraad zag, vroeg ze nieuwsgierig wie dat gemaakt had. Na enige aarzeling vertelde Thetis de waarheid... waarop Hera berouw kreeg van haar daad en Hephaestos terughaalde naar de Olympos.
 
Hephaistos en Thetis  

Daar ging hij nu een grote smidse bouwen waar twintig blaasbalgen dag en nacht werkten en hij voor de goden, godinnen en hun kinderen en soms voor begenadigde stervelingen de wonderbaarlijkste kunstwerken smeedde. Het waren wapens met versieringen van inlegwerk en reliëfs, het waren sieraden en tafelgerei, gouden honden die een paleis konden bewaken, gouden tafeltjes die op bevel bewogen, en nog veel meer wonderwerken. Met zijn moeder had hij zich weer verzoend, zij was het ook die zijn huwelijk met Aphrodite bewerkstelligde, als vergoeding voor het doorgestane leed. Eens koos Hephaestos in een twist tussen Zeus en Hera zijn moeders partij, waarop Zeus hem in zijn woede bij een been van de Olympos slingerde. Een hele dag viel hij door het luchtruim en kwam nu slechter terecht dan de eerste maal: op het eiland Lemnos, waar hij met gebroken benen bewusteloos bleef liggen. De bewoners verzorgden hem goed, maar voortaan was Hephaestos mank en nog lelijker dan tevoren! Op de Olympos teruggekeerd maakte hij voor zichzelf gouden tovermeisjes, die hem ondersteunden bij het lopen. De krachtige kunstvaardigheid van zijn handen, was onverminderd en de werken van deze lelijk god bleven de goden en mensen verrukken. Zo gelukkig als Hephaestos zich voelde in zijn werk, zo ongelukkig was hij in het huwelijk met Aphrodite. Hij besefte wel geen geschikte huwelijkspartner voor haar te zijn, maar haar voortdurende ontrouw bezorgde hem veel verdriet en ergernis. Misschien is het waar wat de dichter Homeros vertelt, dat Hephaestos nog een andere vrouw had, in het huis bij zijn Olympische werkplaats: Charis, één der drie godinnen van bekoorlijkheid die tot het gevolg van Aphrodite behoorden. Die kon hem dus ook de schoonheid geven die hij bij zijn werk nodig had. Het vuur dat aan zijn bevelen gehoorzaamde was hem heilig; allen die het vuur bij hun ambacht gebruikten, vereerden hem, in het bijzonder de smeden en edelsmeden.

 
Stéphanie, Ansje, Fiene en Marian (1B)
 
 
Wij haalden onze informatie uit : Mythen en sagen van de Griekse wereld Auteur: dr Sophie Ramondt)
 
De laatste aanpassing gebeurde op 31/10/2003

Voor alle opmerkingen, suggesties, verbeteringen slechts 1 adres.
© Vakwerkgroep Latijn Bim-Sem Mechelen 2002-2004