Pantheon

Start Omhoog Boog Constantijn Circus maximus Colosseum Forum Romanum Keizersfora Pantheon Theater Marcellus Thermen

1. Geschiedenis van het Pantheon

 

 

In 27 v Chr. werd het Pantheon gebouwd door Marcus  Agrippa. Na een brand werd hij onder Hadrianus gerestaureerd. Vermoedelijk werd het Pantheon in de 5 de eeuw gesloten en beroofd van de tempelschat. In 609 werd het ingewijd als christelijke kerk : Santa Maria ad Martyres. Keizer Constans de tweede liet de vergulden bronzen dakplaten ontsmelten en hij liet het dak in lood renoveren. In de zeventiende eeuw werd het gebouw nog een aantal keer ‘ verminkt ‘. Gian Lorenzo Berini plaatste twee kleine torentjes op het gebouw. Deze werden door het volk ezelsoren genoemd. Nadat het Pantheon in 1870 gewijd was aan de Italiaanse koningen, werd het gerestaureerd en de torentjes werden in 1883 weggenomen.
Het interieur is onveranderd gebleven sinds de Oudheid. De koepel met de oculus was oorspronkelijk blauw met gele sterren. Het bovenste deel van de wand werd veranderd , maar een deel ervan is in de oorspronkelijke staat hersteld.
In het Pantheon liggen 2 koningen begraven en een koningin.
Het Pantheon is buiten een paar restauratiewerken onveranderd gebleven.

Het Pantheon is het best bewaarde monument in Rome, dat de verbluffende techniek toont die de Romeinen hadden bereikt in de koepelbouw.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit is de oculus, de enige lichtbron in het Pantheon

 

2. Functie.

Het Pantheon is een tempel gewijd aan al de goden. Het is waarschijnlijk juister als we zeggen dat het om de zeven goden der Pantheon ging : Sol-Apollo , Mercurius , Venus , Jupiter , Saturnus, Neptunus en Mars

 

 
 
Andrea, Stephanie, Lien (2B)
 

We hebben onze informatie gehaald uit boeken:

 
bullet Rome kunst en geschiendenis vanaf de oudheid tot nu ARTEMIS
bulletRomeinse snelwegen van a-z
bullet Herfsttij en ondergang van het Romeisne rijk.

 

De laatste aanpassing gebeurde op 31/10/2003

 

 

Voor alle opmerkingen, suggesties, verbeteringen slechts 1 adres.
© Vakwerkgroep Latijn Bim-Sem Mechelen 2002-2004