Theater Marcellus

Start Omhoog Boog Constantijn Circus maximus Colosseum Forum Romanum Keizersfora Pantheon Theater Marcellus Thermen

1. Situering in de tijd.

De fundamenten van dit theater werden langs de Via Del Teatras Di Marcello gelegd tijdens het bewind van Caesar. In 13-11 voor Chr. is het afgewerkt. Het werd gemaakt onder Keizer Augustus en is vernoemd naar zijn schoonzoon Claudius Marcellus. Het theater van Marcellus is ouder dan het colosseum. Het colosseum is gebaseerd op het theater.

2. Situering op de kaart.

Het theater ligt aan de oever van de Tiber, niet zover van het Forum Romanum en dicht bij de tempel van Appolo.

3. Geschiedenis van het Theater van Marcellus.

Het theater van Marcellus is de 2de in grote van Rome. Het is bekend dat er een diepe exedra* was waarin 2 kleine altaren stonden die mogelijk 2 tempels vervingen (Diana en Pietas) , die waren verwijderd om plaats te maken voor het theater. De bovenste gallerij ontbreekt omdat het theater in 365 gedeeltelijk werd gesloopt. Vanaf de 4de eeuw begon het verval, en ook dit monument uit de oudheid werd door latere generaties als steengroeve gebruikt. In de 16de eeuw werd het theater omgebouwd tot een paleis , dat Porticus Octavia heette, door Baldasarre Peruzzi in opdracht van de familie Savelli. In 1712 werd het paleis overgenomen door de familie Orsini.

4. Functie.

Het was een uitgelezen plek om naar een theaterstuk, zoals de Gebroeders Menaechmus van Plautus, te gaan. Op de bovenverdieping wonen nog steeds mensen. In de Arcaden*** bevonden zich winkeltjes.

 Het theater bood plaats voor ongeveer 15000 toeschouwers. Binnen werden toeschouwers van elkaar gescheiden volgens een door Augustus opgelegde Hiërarchie**. Het verste deel, boven, was bestemd voor vrouwen, buitenlanders en slaven en het deel dat zich het dichts bij het toneel bevond voor inwoners van Rome.

5. Weetjes

De bouwstijl van het theater is de Dorische, Ionische en vermoedelijk Corintische stijl.

Het Theater van Marcellus is een van de best bewaarde theaters in Rome.

 

* ronde nis ** trapladder van gezagdragers *** bogen
 
Jasmin, Hanne, Annemie en Jorien (2A)
 
Wij gebruikten volgende boeken:
  - reisgids van Rome: E Rooms
- Rome: Elio Fox
- toeristisch atlas Italië: Franz N. Mehling
De laatste aanpassing gebeurde op 31/10/2003

   

Voor alle opmerkingen, suggesties, verbeteringen slechts 1 adres.
© Vakwerkgroep Latijn Bim-Sem Mechelen 2002-2004