Inleiding (2)

Zeven wereldwonderen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De zeven wereldwonderen (van links naar rechts, boven naar beneden): Piramide van Cheops, Hangende tuinen van Babylon, Tempel van Artemis in Efeze, Beeld van Zeus te Olympia, Mausoleum van Halicarnassus, Kolossus van Rodos en de Pharos van Alexandrië. De afbeeldingen, uitgezonderd de eerste, zijn van de hand van kunstschilder Maarten van Heemskerck (1498-1574).

 


Zeven antieke/klassieke wereldwonderen

Deze zeven bewondering en soms ontzag oproepende bouw- of kunstwerken uit de klassieke oudheid werden aangewezen door verschillende schrijvers, zoals Philon van Byzantium (±280 - 220 v.Chr.) en Antipater van Sidon (2e eeuw v.Chr.). Voor de Grieken had het getal zeven een magische betekenis: ze kenden zeven planeten, zeven kleuren, zeven weekdagen, zeven wetenschappen, enz. Alle zeven wereldwonderen bevinden zich binnen de veroverde grenzen van het rijk van Alexander de Grote, hoewel twee ervan, de hangende tuinen van Babylon en de Piramide van Cheops, niet door Grieken zijn gebouwd.

  1. Piramide van Cheops
  2. Kolossus van Rodos
  3. Hangende tuinen van Babylon
  4. Mausoleum van Halicarnassus in Anatolië
  5. Pharos van Alexandrië
  6. Beeld van Zeus te Olympia
  7. Tempel van Artemis in Efeze in Anatolië

Op de Piramide van Cheops na zijn alle klassieke wereldwonderen verdwenen.


Externe link

 


Dit artikel valt onder de licentiebepalingen vanGNU Free Documentation License. Gebruikt materiaal vanartikel"Zeven wereldwonderen".