Penelope

Start Omhoog Prometheus Deucalion en Pyrrha Danaiden Pandora Herakles en Atlas Minotaurus Jason en Medea Lapithen en Centauren Achilles Penelope Orpheus

Penelope

Gemaakt door Andy Scheers en Jonas Van de Voorde uit 3 Latijn

 

1. Wie was Penelope?

Men weet niet of Penelope echt bestaan heeft of dat ze, wat waarschijnlijk de waarheid is, een verzonnen figuur is uit de epos van de Griekse dichter/schrijver Homeros.

Penelope was de dochter van de voormalige koning van Sparta Icarius en de Najade (waternimf) Periboea.  Ze was ook de nicht van de koning Tyndareus, die toen koning was van Sparta.

Odysseus dong eerst naar de hand van de Helena, de mooie dochter van koning Tyndareus van Sparta. Maar door zijn eigen sluwheid kreeg hij haar niet. Want hij gaf de koning de hint om alle huwelijkskandidaten een eed te laten zweren om de uiteindelijke kandidaat geen haar te krenken en zijn eer te verdedigen. De koning koos uiteindelijk een zekere Menelaus als schoonzoon, maar Odysseus, die verwacht had dat hij gekozen zou worden kon nu, door zijn eigen tip, niets doen.

Maar koning Tyndareus zorgde, als beloning voor Odysseus’ advies, ervoor dat deze kon trouwen met zijn nicht Penelope.
Aanvankelijk was Odysseus niet zo blij met zijn toekomstige echtgenote, maar algauw werden ze smoorverliefd op elkaar. En ze vestigden zich op het eiland Ithaka.

Maar na enkele jaren van geluk en voorspoed diende zich een nieuw probleem aan. Helena ging ervan-door met de Trojaanse prins Paris en, omdat alle voormalige huwelijkskandidaten van Helena gezworen hadden om Menelaus’ eer te verdedigen, moesten ze hem allemaal te hulp schieten om Helena terug te ontvoeren uit Troje. Zij organiseerden een militaire expeditie tegen Troje onder leiding van Agamemnon; de broer van Menelaus. En Odysseus moest  – tegen zijn zin – ook mee op oorlogspad.

Na de val van Troje werd de Griekse vloot door stormen uiteen gedreven en raakten de schepen van Odysseus uit koers. Ze begonnen de omzwervingen waarover in de Odyssee van Homerus wordt verhaald. Op het thuisfront hoorde Penelope, die ondertussen een zoon had gebaard van Odysseus, Telemachus genaamd, het gelukkige nieuws over het einde van de oorlog en wachtte tevergeefs op haar man Odysseus

Odysseus zwierf 20 jaren rond alvorens hij zijn vaderland terug bereikte. In die tussentijd bleef Penelope, die de verhalen over de dood van haar man niet geloofde, trouw aan haar man, en kon – welisaar met veel moeite – hele hordes vrijers die naar haar hand dongen van zich afhouden tot de blijde terugkomst van Odysseus, die met behulp van zijn zoon wraak nam op de ongewenste, brutale vrijers. Over de terugkomst van Odysseus bestaat een mooi verhaal.

Odysseus zou gedood zijn door een buitenechtelijke zoon van hem, Telegonus, die geboren werd na een relatie van Odysseus en Circe. Telegonus zou volgens de mythe naar Ithaka zijn gegaan en zijn vader per ongeluk gedood hebben. Na diens dood zou Penelope met Telegonus getrouwd zijn.

 

In latere versies van de legende was Penelope na de dood van Odysseus minder deugdzaam en sliep ze met de ene aanbidder na de andere. Bij een van deze gelegenheden zou Pan gewekt zijn, de vader was Hermes. Pan was de Griekse god voor schaapherders en hun kudden. Pan is ook bekend door zijn pamfluit en zijn wulpse gedrag

Penelope en Odysseus herenigd

Pan
   

2. Penelope in de kunst

Dit is een afbeelding van het verhaaltje over de boog van Odysseus.

Tekstvak: Dit is een beeldhouwwerk van Penelope en Odysseus. Hier worden zij afgebeeld als Odysseus terug thuis komt op Ithaka en in de kleren van een bedelaar het huis van Penelope binnengaat. Hij gaat daarna meedoen aan de wedstrijd met zijn boog.
Zakynthos Greece, Zante Greece, Zakinthos Greece  >> A vase painting showing Odysseus slaying the suitors of penelope (5th century BC) Go to fullsize image

 

Dit is een tekening van Penelope op een vaas. Dit is één van de enigste foto’s waar Penelope zonder haar man op staat. Een schilderij waarop je kan zien dat Penelope ook later terug komt als inspiratie voor kunstenaars uit de Middeleeuwen.
 

Voor alle opmerkingen, suggesties, verbeteringen slechts 1 adres.
© Vakwerkgroep Latijn Bim-Sem Mechelen 2002-2004